טיפים למניעת חרדות ובריחה של כלבים בשעת מלחמה
להלן מספר עצות איך אפשר להפוך את התקופה המלחיצה לקצת יותר ידידותית לכלבים שלנו, וחשוב אף יותר – כיצד ניתן לשמור עליהם שלא יברחו.
  • פינה לכלב בממ"ד - כאשר המצב מלחיץ, כמו שאנו צריכים את הפינה שלנו, כך גם הכלבים שלנו צריכים את המרחב המוגן שלהם. ספקו לכלב שלך מקום בטוח בממ"ד, שבו הוא יכול להרגע מהמצב שמלחיץ אותו (אזעקות, בומים ורעשים חזקים אחרים). דאגו שיהיו לו שם תנאים להירגע (מקום מרבץ נוח, שמיכה, מים, צעצועים, מיסוך מרעשים וכד').
     
  • שיוך המרחב המוגן לאסוציאציות נעימות - להרגיל את הכלב להכנס לממ"ד ולפינה שלו גם בלי קשר לאזעקות. כך לא יחשוש להכנס למקום בזמן האזעקות. בזמן השהייה בממ"ד אפשר ללטף את הכלב, דבר שגם יכול להרגיע אותו.
     
  • כניסה עם כלב למרחב מוגן מחוץ לבית (מקלט, חדר מדרגות וכד') - ודאו שהכלב קשור ברצועה, או נמצא בתוך כלוב נשיאה, בדרך למרחב המוגן ובכל מהלך השהייה בו. זאת על מנת שלא יברח. במידה והכלב עלול להיות אגרסיבי בשל הסיטואציה המלחיצה שימו עליו גם מחסום פה, במיוחד אם אתם שוהים במרחב המוגן עם אנשים נוספים. במידת הצורך השאירו את הרצועה מחוברת לכלב גם בין האזעקות, כך שתוכלו להגיב.
     
  • לשדר לכלב רוגע – בממ"ד או במקלט/חדר מדרגות. כלבים רגישים מאוד ללחץ של בעליהם ולכן חשוב לשדר להם רוגע במהלך השהיה בממד/מקלט/חדר מדרגות. דיבורים מרגיעים, ליטופים איטיים, ארוכים ומרגיעים אם זה עושה לכלב טוב (לא ליטופים מהירים ומעוררים, אלא יותר תנועות "כבדות" או אפילו עיסוי להרפיית השרירים) על מנת להסיח את דעתו מהגורם הלחץ.
     
  • שמירה על שגרה - כלבים מוצאים נחמה בשגרה. שמירה על לוח זמנים קבוע לאכילה, טיולים וזמן משחק. שגרה כזו יכולה לעזור להפחית חרדה הנגרמת משינויים בלתי צפויים.
     
  • הרחיקו את כלבכם מדלתות פתוחות ומחלונות פתוחים, כדי שלא יוכל לברוח. במידה והכלב מוחזק בחצר, ודאו שהחצר סגורה בגדר ובשער.
     
  • דאגו שיהיה עליו תג שם למקרה שהוא יברח.וכמו כן, ודאו שהכלב רשום כנדרש במאגר הארצי עם שם, כתובת ומספר טלפון נייד עדכני של הבעלים.
     
  • כאשר יוצאים עם הכלב לטיול יש להקפיד שהכלב קשור ברצועה לאדם שמוליך אותו ויכול לשלוט בו במקרה של אזעקה.
הערה נוספת לסיום: כלבים יכולים להתנהג באופן חריג בשעת אזעקה בשל הלחץ הרב בו הם נמצאים. לנבוח או לילל, לחפור ברצפה, לשרוט את הדלת, לרייר, לעשות צרכים ואף להיות תוקפניים מהרגיל (במיוחד במקלטים משותפים בהם ישנה צפיפות וחשיפה לגירויים נוספים) הן התנהגויות שיכולות להתרחש. אין טעם לגעור בכלב, אלא נסו לגלות הבנה להתנהגות זו, ולא לגעור בכלב אלא להתמקד במקום זה בחיזוק התנהגויות רצויות.